banner promocyjny informujący o kodzie rabatowym na -20% - start20


Dieta wegetariańska


Wprowadzenie

Diety wegetariańskie w ostatnich latach zyskują na popularności. Ogólną zasadą stosowania diet wege jest ograniczenie, bądź całkowite wyeliminowanie spożycia mięsa, a także w niektórych odmianach, produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżniamy kilka rodzajów diet tego typu, jednak ogólna zasada jest ta sama – ograniczenie spożycia mięsa. Najczęstszym powodem stosowania diety wege są kwestie środowiskowe, klimatyczne, moralne, etyczne, religijne i zdrowotne.

Rodzaje diet wege:

  • Witarianizm: Dieta polegająca na spożyciu wyłącznie surowych pokarmów. Dopuszcza się podgrzewanie żywności do maksymalnie 40°C. Ten rodzaj diety dzieli się także na kilka rodzajów – w zależności od tego czy ograniczamy się do spożycia wyłącznie owoców i warzyw (witarianizm wegański), samych owoców (frutarianizm) czy spożycia wyłącznie soków owocowo warzywnych lub kiełków roślin. 
  • Wegańska: Pojęcie to obejmuje zarówno rodzaj spożywanych posiłków, jak i styl życia, filozofię, zbiór zasad i wartości. Weganizm eliminuje spożycie nie tylko mięsa czy ryb, ale także wszystkich produktów, które wytwarzane są przy udziale zwierząt – np. miód, nabiał czy jajka. Dodatkowo, weganie nie używają produktów, ubrań czy kosmetyków, które powstały przy wykorzystaniu zwierząt (np. futra) lub były na nich testowane.
  • Laktowegetarianizm: jedynymi dopuszczalnymi produktami pochodzenia zwierzęcego jest mleko i jego przetwory  
  • Laktowegetarianizm: dopuszcza spożywanie jaj, miodu oraz mleka i jego przetworów
  • Fleksitarianizm: Pozwala na okazjonalne spożywanie mięsa i ryb. Inną odmianą tej diety jest peskatarianizm, który dopuszcza okazjonalne spożywanie ryb.

Produkty spożywcze

Składniki diety wegetariańskiej różnią się w zależności od typu diety, jednak wśród najpopularniejszych produktów występujących w diecie wege możemy wymienić:

  • owoce i warzywa,
  • orzechy, nasiona i pestki
  • rośliny strączkowe, soja, kiełki roślin, grzyby
  • produkty zbożowe, nabiał, jaja, oleje roślinne, oliwa z oliwek, miód
  • ryby, owoce morza, mięso (okazjonalnie, np. w fleksitarianizmie)

Zalety stosowania diety wegetariańskiej

W zależności od pobudek, którymi kierujemy się przy wyborze diety wegetariańskiej, do głównych zalet stosowania takowej diety możemy wymienić:

  • ochrona życia i praw zwierząt
  • ochrona środowiska
  • przestrzeganie zasad religijnych
  • poprawa zdrowia i wyników badań
  • dostarczanie wielu witamin i minerałów
  • łatwiejsza kontrola wagi
  • unikanie wysokoprzetworzonej i niezdrowej żywności
  • obniżenie ryzyka występowania wielu chorób (np. serca, cukrzycy czy nadciśnienia)
  • dieta przyjazna dla środowiska
  • oczyszczenie układu pokarmowego
  • dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika
  • odpowiednie odżywienie i nawodnienie organizmu

Wady i zagrożenia

  • ograniczone źródła białka zwierzęcego i niektórych witamin (np. z grupy B)
  • nieodpowiednio zbilansowana dieta może prowadzić do anemii
  • utrudnione komponowanie posiłków
  • konieczność spożywania większych porcji, aby zaspokoić głód
  • wyższe ceny produktów ekologicznych i zamienników mięsa
  • aby dieta wege była bezpieczna, należy poświęcić więcej czasu na jej odpowiednie zaplanowanie i przygotowanie

Redukcja kilogramów

Każdy rodzaj diety wegetariańskiej może mieć korzystny wpływ na redukcję zbędnych kilogramów i tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ unikamy wysokokalorycznych potraw, przetworzonych produktów, słodyczy czy tłustych, smażonych i ciężkostrawnych dań. Oczywiście, spożywając zbyt dużo, nie uda nam się uzyskać deficytu kalorycznego, jednak znacznie łatwiej jest utrzymać odpowiedni poziom kalorii unikając śmieciowego i ciężkostrawnego pożywienia. 


Bezpieczne płatności obsługują

logotypy płatności payu, hotpay, mastercard, visa i blik
Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00