Dieta śródziemnomorska
Wprowadzenie
Jest to dość popularna dieta, głównie wśród osób zamieszkujących w krajach basenu Śródziemnego. Uważana jest za jedną z najlepszych i najskuteczniejszych diet prozdrowotnych. Cechuje się korzystnym wpływem na długość i jakość życia, obniżeniem ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu. Przyczynia się także do obniżenia ryzyka występowania chorób serca, cukrzycy, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych. Jednak ten typ diety to nie tylko kwestia odżywiania. Wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie ma także styl życia, oparty na aktywności fizycznej, bardzo dobrych relacjach społecznych, a także radością z życia.
Składniki diety
Oprócz wspomnianych relacjach międzyludzkich, regularnej aktywności fizycznej i pozytywnego nastawienia do życia, dieta bazuje na składnikach mających korzystny wpływ na zdrowie. Co istotne, produkty wchodzące w skład tej diety zapewniają dostarczenie wszystkich niezbędnych składników, witamin i minerałów. Dieta śródziemnomorska zapewnia także elastyczność, dając możliwość dopasowania rodzaju i wielkości zjadanych posiłków w taki sposób, aby oprócz korzyści zdrowotnych uzyskać redukcję tkanki tłuszczowej.
Produkty
Dieta śródziemnomorska składa się głównie z owoców, warzyw, owoców morza, ryb, chudego mięsa, orzechów, produktów pełnoziarnistych, oliwy z oliwek, ziół, roślin strączkowych, a także lokalnych, nieprzetworzonych produktach. Natomiast do niewskazanych w diecie produktów możemy zaliczyć między innymi czerwone mięso, białe pieczywo, sól, cukier, produkty przetworzone, smażone w głębokim oleju, a także żywność zawierającą tłuszcze nasycone.
Piramida żywienia
- owoce i warzywa, przyprawy i zioła
- oliwa z oliwek
- produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i pestki
- ryby i owoce morza
- nabiał, sery, jajka, chudy drób
Należy unikać:
- czerwone mięso
- sól
- cukier, słodycze i wyroby cukiernicze
- tłuszcze nasycone i trans
- produkty wysokoprzetworzone, typu instant, fast foody
Efekty zdrowotne
Stosowanie diety śródziemnomorskiej wpływa korzystnie na układ krwionośny, sercowo-naczyniowy, a także obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Może zapobiegać cukrzycy typu drugiego, nowotworom, a także chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak Alzheimer czy Parkinson. Dobrze zbilansowana dieta zapewnia spożycie odpowiedniej ilości każdego ze składników odżywczych, błonnika, zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów. Aktywny tryb życia oraz dobre relacje międzyludzkie wpływają pozytywnie na zdrowie fizyczne i psychiczne.
Stosowanie diety, a redukcja
Nie jest to typowa dieta redukcyjna, jednak odpowiednie jej ułożenie (zastosowanie deficytu kalorycznego) może przyczynić się do zrzucenia kilogramów i pozbyciu się nadmiaru tkanki tłuszczowej. W rankingu U.S. News & World Report zajmuje 14 miejsce wśród diet odchudzających.
Zalety
- możliwość dopasowania diety do własnych preferencji – np. wege czy IF
- redukcja masy ciała – przy zastosowaniu deficytu kalorycznego (wg. rankingu U.S. News & World Report, dieta śródziemnomorska znajduje się na 14 miejscu wśród diet odchudzających
- pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego ciała i mózgu
- poprawa relacji międzyludzkich
- bogactwo witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i błonnika
Wady
- z uwagi na położenie geograficzne naszego kraju mogą występować problemy z dostępem do części produktów
- wysoka cena niektórych produktów (np. owoce morza)