Dieta IF (Intermittent Fasting)
Wprowadzenie
Jest to dieta polegająca na spożywaniu posiłków w ustalonym oknie żywieniowym. Głównym założeniem diety jest zastosowanie okresowego postu od jedzenia. Stosując dietę IF przede wszystkim koncentrujemy się na tym kiedy jemy, a rodzaj pożywienia jest kwestią drugorzędną. Dieta nawiązuje do sposobu życia naszych przodków, którzy nie mieli łatwego dostępu do pożywienia, co wpływało na dłuższe okresy bez dostępu do jedzenia.
Rodzaje diet IF – wybierz formę zgodnie z własnymi preferencjami:
- dzienny (np. 16/8) – 16 godzin postu, okno żywieniowe trwające pozostałe 8h
- tygodniowy (np. 5/2) – 5 dni normalnego jedzenia, natomiast 2 dni radykalnego deficytu kalorycznego
- całodobowy – 5-6 dni normalnego żywienia, natomiast pozostałe dni całkowitego postu
Zalety – korzyści dla ciała i umysłu:
- nakręcanie (przyspieszanie) metabolizmu
- pozytywny wpływ na zdrowie serca, mózgu i komórek
- możliwość dopasowania diety do własnych potrzeb i preferencji smakowych (np. z zastosowaniem deficytu kalorycznego, bądź ograniczeniu grupy produktów)
- skuteczna redukcja masy ciała
- brak ograniczeń rodzaju spożywanego pokarmu
Wady – minusy stosowania postu przerywanego:
- krótkie okno żywieniowe
- może powodować głód, rozdrażnienie, zmęczenie, brak energii w okresie postu
- nie dla każdego (nieodpowiednia dla dzieci i kobiet w ciąży, a także w przypadku niektórych schorzeń i chorób)
- może sprawiać problemy w spożywaniu posiłków z innymi osobami lub w określonych sytuacjach (np. święta czy wesele)
- ryzyko nadrabiania kalorii podczas okna żywienia, spożywania zbyt dużych porcji w krótkim czasie
- może utrudniać przyjmowanie leków, które wymagają przyjmowania po/przed/w trakcie posiłku
Redukcja, masa, utrzymanie wagi, poprawa zdrowia – wszechstronne zastosowanie diety:
Ten rodzaj diety jest na tyle elastyczny, że z łatwością dopasujemy ją do indywidualnych potrzeb. Dzięki kontroli spożywanych kalorii możemy skutecznie zredukować, utrzymać, bądź zwiększyć masę ciała, a także wyeliminować szkodliwe produkty, dążąc do poprawy zdrowia i wyników badań.
Jak zacząć – krok po kroku:
- Wybierz rodzaj postu i ustal odpowiednie okno żywieniowe
- Ustal zasady komponowania posiłków (np. kontrola spożycia kalorii, bądź brak jakichkolwiek zasad odnośnie rodzaju pożywienia)
- Ustal zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie zaplanuj rodzaj i ilość spożywanych posiłków (w przypadku osób chcących uzyskać efekty związane z masą ciała)
- Przed rozpoczęciem stosowania diety wykonaj podstawowe badania, w celu wykluczenia ewentualnych przeciwwskazań
- Skonsultuj się z lekarzem lub profesjonalnym dietetykiem, który odpowie na Twoje pytania i pomoże przygotować rozkład posiłków
- Kontroluj samopoczucie i stan, regularnie wykonuj podstawowe badania
Przykłady – pozytywne zmiany żywieniowe:
Dieta IF cechuje się swobodą wyboru rodzaju i ilości spożywanych produktów, jednak pod względem zdrowotnym warto opierać dietę o produkty wysokiej jakości, bogate w witaminy i minerały. Skorzystaj z poniższych wskazówek, aby zmienić nawyki żywieniowe na lepsze:
- do każdego posiłku dodaj porcję warzyw i owoców
- pij kawę/herbatę bez dodatku cukru i mleka
- zamień białe pieczywo/makarony/ryż na produkty pełnoziarniste
- wybierz chudy drób zamiast tłustej wołowiny/wieprzowiny
- unikaj smażenia – przyrządzaj posiłki na parze, piecz lub gotuj
- ogranicz spożywanie słodyczy, śmieciowego jedzenia, tłuszczów trans, słodzonych napojów i produktów wysokoprzetworzonych